nu va stingeti focul


sau teoria CREMENE-SCANTEIE-FOC

(Pentru cei care nu stiu, cremenele e acea pietricica pe care, daca o ciocnesti cu o surata, face scantei. )

La inceputurile civilizatiei umane, oamenii erau prada usoara pentru ca depindeau ca restul animalelor de LUMINA. De aceea intr-o zi cand un fulger a aprins un foc, au luat toti o farama din „minune” si l-au imprastiat, straduindu-se mereu sa-l tina aprins. Mai tarziu au descoperit ca focul nu era un semn sau dar din ceruri, ci un lucru accesibil, prin simpla ciocnire a doua pietre. Astazi, focul e la indemana unei brichete, a unui chibrit sau a unui buton.

Cand suntem mici cu totii avem vise si obiective marete (dar nu imposibile) in care credem cu o tarie pe care, o data cu inaintarea in varsta, o inlocuim orbeste cu scepticism, „realitate” si indoieli. Asa ca de la punctul A in care eram toti niste animalute speriate pana in punctul B unde aveam o crenguta aprinsa (aveam un vis al nostru) lucrurile sunt bune si ne dezvoltam enorm. „A crede” tine loc de noroc, hrana, imbracaminte si ratiune. A crede cu adevarat inseamna sa stii ca vei reusi inainte sa incepi si sa nu te opresti sa-i lasi pe altii sa iti demonstreze ca gresesti.

Din punctul B insa suntem educati ca focul implica riscuri si e mai bine sa nu il folosesti (prea des), ca scanteile au nevoie de un loc al lor in care sa se aseze pentru ca flacarile sa aiba efectul propice si nu unul distructiv s.a.m.d.

E adevarat, totul e adevarat!

Dar ca sa-si capete independenta fata de intuneric, sa se diferentieze de restul animalelor care erau inevitabil victime ale unui ciclu necrutator, omul a trebuit sa creada ca flacara sau scanteia ii va fi de folos, sa aiba incredere in instinct si in avantajul unei diferente majore.

Ne nastem asadar, visand la o scanteie. Crestem pana la un punct cultivand o flacara, iar apoi ne petrecem restul vietii turnand cate-o picatura de apa peste ceea ce ne definea si ne deosebea candva.

Cat de stupizi suntem uneori noi, oamenii…

One response to “nu va stingeti focul

  1. nu imi este clar cum am ajuns din puctul A in punctul B… daca as reusi sa inteleg procesul asta as aprinde o creanga. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s