Viata ca forma de arta – partea I


A trai„A se afla în viaţă; a exista, a vieţui.” (DEX)

A trai e perceput ca un gest/ act reflex. Traim pentru ca s-a intamplat sa aparem in aceasta lume si sa ne desfasuram in paralel sau consecutiv cu alte persoane. Dintre aceste persoane unii ne sunt convietuitori, altii predecesori si unii urmasi.

Prin traditie predecesorii se respecta, contemporanii de exploreaza/ exploateaza (in functie de filosofia fiecaruia de viata) iar urmasii se critica.

Din fericire putini vad continuitatea dintre cele 3 faze si putini se simt ca facand parte din acest act reflex global, din existenta generala.

A exista = „A fi, a se afla, a se găsi în realitate; a trăi, a se manifesta” (DEX)

Aici apare, asadar, o chestiune de nuanta. Nu toti cei care traiesc exista sau nu toti cei care exista traiesc. Tine de vointa si perspectiva fiecaruia. Traiesc pentru ca imi utilizez existenta ca o resursa inconstetabila si inalienabila si exist pentru ca stiu de ce si pentru ce traiesc, stiu spre ce ma indrept.

Sunt parte integrata a ciclului „te nasti-cresti-mori” doar ca realizez ca nici una dintre acestea nu se intampla oricum. M-am nascut pentru niste oameni care probabil au fost surprinsi de modul si rapiditatea cu care am crescut si cresc. Faptul ca totul se intampla repede nu insemana ca e un proces lipsit de directie: cresc pentru a creste, asa cum parintii mei m-au iubit pentru a putea iubi la randul meu oamenii, m-au invatat cum si ce sa invat din toate si mi-au dat puterea de a-i face pe altii puternici. De la prietenii/ prietenele mele am invatat diferenta dintre existenta si devenire, dintre a sprjini pe cineva si a-ti insusi libertatea cuiva si dintre a crede in cineva si a face oamenii raspunzatori de ce refuzi tu insuti sa vezi.

Si ca orice vietuitoare voi muri, dar din moment ce aleg cum sunt am deja certitudinea ca am ales cum nu voi mai fi candva. Lucrurile frumoase nu dispar niciodata, deci oamenii care iubesc sa traiasca pleaca dar nu mor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s