De la om la om…


Am avut placerea de a lua parte recent la un eveniment remarcabil insa al carui nume/titlu refuz sa il dau pentru a ma asigura ca nu influentez prin pozitia mea subiectiva perceptia asupra unui grup mai mare de persoane si pentru ca acesta nu are nici o relevanta pentru continutul acestui post.

O sa subliniez punctual ce am invatat cu aceasta ocazie si ce revelatii mi-a fost dat sa am:

Lectia nr. 1: Daca nu esti cunoscut nu contezi

Mi se pare corect, insa sunt oameni care trec nesesizati si apoi se fac remarcati in cel mai neplacut mod cu un feed back care nu poate sa bucure pe nimeni. Ar trebui deci sa invatam cu totii ca orice detaliu conteaza si daca ne e greu sa-i vedem pe toti ca fiind egali din perspectiva invitatilor macar ca „aspecte organizatorice” ar trebui sa ne luam oarecare masuri de siguranta.

Lectia nr. 2: Faima substituie uneori calitatea

Pacat ca investim in noi ani la rand ca sa lasam niste oameni/ companii sa ne foloseasca pe post de afise publicitare si, mai grav, ne simtim bine facand acest lucru sau tindem sa ne resemnam.

La fel de bine, ne lasam invaluiti in culori vesele si promisiuni vagi considerand ca „daca vecinul poate si are eu nu pot fi mai prejos”… In acest caz notorietatea poate substitui calitatea.

Lectia nr. 3: Cand esti mic mai bine te faci nevazut…

altfel risti sa fii calcat in picioare si sa ti se spuna OUPS!!!

Lectia nr. 4: Cand ajungi sa dai lectii uitii ce ai invatat mai intai

Prea putini isi mai amintesc principii cum ar fi umanitatea si decenta, modestia si uneori bunul simt.

E trist si dureros sa te gandesti apoi ca traiesti o viata cu impresia ca vrei sa devii ce sunt altii cand altii nu stiu sa fie pur si simplu. Existenta e un domeniu al celor care sunt nu al celor care au sau vor. A cere si a dori e uman, dar nu e umanitatea in sine.

De aceea spun ca atunci cand ajungi sa poti da lectii uiti ce ai aflat la inceput si te agati cu disperare de latura ta umana care iarta si spala totul prin zicala: „Erare humanum est!”.

Asta introduce utima si cea mai importanta lectie:

Lectia nr. 5: Orwell avea mare dreptate!!!

In Animal Farm, o binecunoscuta parodie a moravurilor umane, apare o regula a fermei care suna in felul urmator:

Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decat altele!”

Evenimentul asta mi-a amintit ca egalitatea e o chestiune de perceptie si ca uneori se egaleaza reflexia nu realitatea. O alta constatare ar fi cea legata de multiplele standarde care sunt de la sine intelese si ca in cele din urma de la om la om inseamna de la mare la mic, desi in propozitia initiala primul si al doilea sens al cuvantului „om” nu venea cu grade sau status ci cu potentialul de a fi…uman.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s