Unde esti tu Tepes Doamne?!


Recunosc, dintre toate operele de arta si mai ales dintre toate poeziile aceasta mi se pare de o perenitate si contemporaneitate izbitoare.

Si ca sa nu mai sriu un blog intreg ca sa imi aduc aminte iar la sfarsit ce vroiam sa spun defapt o sa incerc sa descriu succint un episod din viata mea, nu foarte placut.

Acum cateva zile cineva apropiat, mai exact mama mea, a avut un accident destul de grav si a fost internata in spitalul din orasul meu natal (care nu e Bucuresti, dar pot pune pariu ca nici aici nu ar fi fost altfel) cu diagnosticul „contuzie lombara …”. Termenul de contuzie nu e unul prea rar intalnit si poate familiaritatea lui il face sa sune mai…inofensiv. Starea ei era defapt destul de urata intrucat nu putea sta decat intinsa pe pat iar muschii din zona lombara erau facuti praf.

Sunt impotriva spagilor la modul general si mi se pare ca a da mita e un compromis pe care ti-l asumi sub forma responsabilitatii de a porni un fenomen care in mod clar si evident se dezvolta pe modelul bulgarelui de zapada.

In afara faptului ca a trebuit sa ma rog de medicii de acolo si sa fac apel la persoanele pe care le cuosc pe acolo ca sa o interneze (adica dupa ei o trimiteau inapoi acasa pe motiv ca nu sunt suficiente paturi), dupa 3 zile, cand starea ei nu se imbunatatise foarte tare eram in dilema: sa o iau acasa ca sa ma asigur ca nu face naibii hepatita de la mizeria care era acolo sau sa incerc sa ii prelungesc internarea ca sa ramana sub supraveghere medicala?

Era perfect s-o iau acasa dar…cum nu au binevoit sa doneze o salvare iar in conditiile in care ea nu putea sta decat intinsa…cum o duc pana acolo?!?! Ca sa ii prelungesc internarea trebuia sa gasesc omul potrivit si sa ii dau bani…bleahhh!!! Norocul meu a fost ca stiu niste oameni draguti pe acolo si m-au ajutat sa o duc la masina cu targa.

Intrebare: Cat suflet trebuie sa ai ca sa externezi un om care nu poate merge si sa ii eri sa elibereze patul cand pers in cauza nu poate merge sau, si mai mult, sa ceri bani pentru a lasa omul ala sa stea acolo. Dar se poate si mai rau: sa ceri bani ca sa speli un bolnav care nu se poate ingriji singur…

Si mai trist e ca cei mai multi in situatia asta (de victime) se conformeaza si „joaca dupa cum li se canta”. Iar ceilalti, profitorii…nu itra in categoria fiintelor umane pentru ca umanitatea se caracterizeaza prin doua trasaturi esentiale: ratiunea si constiinta. Ori sa fii atat de mizerabil implica sa nu ai nici una din ele.

MORALA: Ca sa schimbi lumea trebuie sa iti pese!

2 responses to “Unde esti tu Tepes Doamne?!

  1. Raspuns la intrebare: Conditiile sociale si sufletul omului sunt intrun cerc neintrerupt, problema se isca din motive evidente.

    MORALA: Trebuie sa se inceapa de undeva, hai sa spunem ca nepasarea ar fi un punct OK.

  2. You are correct. We need to care. i am sorry for your experience.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s